Deel 6--------Frans 48 jaar later weer terug in Nieuw-Guinea

Om halftien komt onze gids Matias binnengewandeld  om ons op te halen voor de boottocht naar Jefman .In de auto die klaarstond zaten de drie andere veteranen Rinus, Henk, en Joan. Matias is van Molukse afkomst en spreekt meer dan uitstekend Nederlands.

Lees meer...

Deel 5-------- 48 jaar later weer terug in Nieuw-Guinea

Na het ontbijt gaan we richting haven en  stappen nog even rond op de Doomsteiger en laat het één en ander nog goed in mij inwerken. De tijd heeft werkelijk een halve eeuw stil gestaan ,natuurlijk  is er veel veranderd.

Lees meer...

Deel 4 --------48 jaar later weer terug in Nieuw-Guinea

Janneke en ik hadden plannen om te gaan zwemmen ten noorden van Sorong.In deze omgeving is het prachtige Kasuaristrand,maar dat is wel 20 km verder naar het noorden.Volgens de hotel medewerkers kunnen we een taxi regelen bij de supermarkt , maar daar wisten ze van niets .

Lees meer...

Deel 3--------48 jaar later weer terug in Nieuw -Guinea

gaan wij Joan,Henk,Rinus ,Janneke en Frans  met pater Piet Tuyp als onze gids naar Klamono.
Om 9 s'morgens staat  pater Piet bij ons hotel ,eerst halen we de 3 mannen op die in hotel Mariat zitten .Pater Piet wil ons graag eerst zijn eigen onderkomen laten zien  waar hij ongeveer 40 jaar heeft gewoond en gewerkt,de pater is trots op wat hij hier achterlaat .

Lees meer...

Deel 2 --------48 jaar later weer terug in Nieuw-Guinea

De koffers zijn reeds afgeleverd bij ons hotel , dat is toch maar weer een hele geruststelling. Janneke en ik hebben besloten om het eiland Doom te bezoeken . Dit eilandje ligt op een steenworp afstand van de  kust van Sorong . Doom stond vroeger bekend om zijn vele residenties.

Lees meer...

Frans, 48 jaar later weer terug in Nieuw-Guinea

Na 48 jaar ( 2010 ) weer terug in ons voormalig Kolonie Nieuw-Guinea.
Het begon enkele jaren geleden toch weer te kriebelen om ooit nog eens keertje terug te gaan, maar nu samen met mijn vrouw Janneke..... naar de nog  bekende plekken uit de periode 1961--1962.

Lees meer...

JEFMAN

De periode Jefman was over het algemeen een welkome periode voor de manschappen die gelegerd waren op Sorong.Om de 2 maanden ging de gehele A-Compagnie  naar dit eiland , de andere periodes waren voor F en E-Compagnie's.

Lees meer...

De Patrouille die in de jungle zijn hospik verloor

Bij deze patrouille waren Luitenant van Bragt ---Sergeant Luisink --Sergerant van de inlichtingen dienst ( naam ? ) Johan agterdenbos--Theo Ebbes--Gerrit Driesses --Frans Middelkamp--Ronny Krans--Huib van Brienen--Gerard Kuipers en nog enkele anderen waarvan ik de namen niet meer weet.

Lees meer...

Ik ben uit Nederland weggejaagd

Deze schrale gevangene met zijn wilde haardos en zijn moeizaam gecultiveerd snorretje is een Indonesische infiltrant , opgesloten in het politiebureau van Sorong.

Lees meer...